Uitbreiding van de Digital Engineering Community brengt 4 nieuwe ontwikkelvoorstellen begin 2022


Voortvarende start

Na een succesvolle afsluiting van 2021 door een online evenement met meer dan 150 deelnemers en een hieruit volgende top vier ontwikkelideeën voor begin 2022, is het nieuwe jaar bij de Digital Engineering Community voortvarend begonnen. De ideeën zijn vertaald naar concrete ontwikkelvoorstellen in samenwerking met de ingenieursbureaus Antea Group, CRUX, Hektec, RPS, Tauw en WSP. Hiermee wordt de samenwerking snel breder getrokken en kijken wij met veel enthousiasme uit naar het verwelkomen van nog meer nieuwe partijen. 

 

 

“Wij zijn erg enthousiast over deze samenwerking! Samen met onze business ProductOwner en een ‘Codende Engineer’ onderzoeken we deze samenwerking in het ontwikkelen van de Onderwaterbetonvloeren applicatie. Best spannend, met vragen als ‘wat is generiek en goed gezamenlijk te ontwikkelen? Versus: waar behouden we onze eigen IP?’ Sowieso is helder dat dit soort automatisering noodzakelijk is. Het onderzoek is rond de vraag: Wat kunnen we samen doen? En daarmee sneller en goedkoper?” – Mark van den Brink, Digital Transformation Lead bij WSP

 

Van idee tot voorstel

De vier ideeën zijn in een aantal sessies met de deelnemende partijen uitgewerkt tot de volgende voorstellen:

 

Kraanopstelplaatsen

Het doel van deze ontwikkeling is het snel en eenvouding kunnen bepalen van de stabiliteit van rups- en stempelkranen, inclusief het ontwerp van de eventueel benodigde grondverbetering, om het risico op omvallen te verkleinen. In de applicatie kunnen kranen parametrisch ingevoerd worden, waarmee de maximale gronddruk wordt bepaald. Sonderingen (.gef bestanden) kunnen ook gemakkelijk geüpload worden. Deze worden direct geïnterpreteerd naar een schematisering van de bodemopbouw. Vervolgens kan de stabiliteit bepaald worden door middel van een koppeling met D-Foundations (shallow foundations).

 

Vloer op palen

Menig infrastructureel kunst bestaat uit een betonnen fundering en -vloer. Met deze ontwikkeling kan een optimaal ontwerp voor de combinatie van vloer en palen gemakkelijk gegenereerd worden, inclusief de ideale wapeningsconfiguratie. Een constructeur kan deze applicatie gebruiken om de krachtswerking uit een eindige elementen model (bijvoorbeeld SCIA) eenvoudig te koppelen aan een snedetoets (bijvoorbeeld IDEA StatiCa) om zo de optimale wapening te bepalen. Daarnaast kan het palenplan gevarieerd worden om het optimum te vinden tussen plaatwapening en palen.

 

Damwanden/Bouwkuipen

Om constructies te realiseren en (tijdelijk) grond te keren maken we gebruik van damwanden en bouwkuipen. Het doel van deze ontwikkeling is om een parametrisch ontwerp van damwanden mogelijk te maken en deze te integreren met ankers, stempelramen, onderwaterbetonvloeren, etc. In de applicatie wordt de damwand getoetst door middel van een koppeling met D-SheetPiling, waardoor verschillende snedes en varianten snel doorgerekend kunnen worden.

 

Onderwaterbetonvloeren 

Onderwaterbeton wordt onder andere gebruikt voor ondergrondse parkeergarages, onderdoorgangen en tunnels. Deze ontwikkeling haakt mooi aan op Damwanden/Bouwkuipen. Met de applicatie wordt een ontwerp van vloer inclusief verankering parametrisch gemaakt om zo automatisch een optimale configuratie te genereren. De toetsing van de onderwaterbetonvloer wordt gedaan conform de CUR77. Het draagvermgoen van de ankers/palen wordt bepaald door middel van een koppeling met D-Foundations.   

 

Hoe deel te nemen?

Voor het uitwerken van de ideeën tot voorstellen zijn in een aantal verdiepende sessies ‘user stories’ opgesteld om te komen tot een goede afbakening van de functionaliteit van iedere applicatie. De ‘user-stories’ zijn de basis voor het komen tot een ontwikkelplanning en bijbehorende kostenraming. In maart zullen de definitieve voorstellen naar de hele community gestuurd worden. Alle partijen die belangstelling hebben om mee te doen met een van de voorstellen kunnen zich op dat moment melden.

 

Het is als het oude gezegde “vele handen maken licht werk”. En helemaal bij de kraanopstelplaatsen. Hier hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk veiligheid. Dus dit moeten we gezamenlijk oppakken, zodat we snel een eenvoudige maar goede tool in handen hebben om de stabiliteit van kranen op de ondergrond te controleren– Arie-Jan Tol, Teamleider bij ingenieursbureau Hektec


Wat is de DEC?

Versneld digitaliseren door samenwerken.

De DEC is dé digitale ontmoetingsplaats voor de bouw en infrasector waar ideeën voor software ontwikkelingen samenkomen, worden opgestart en versneld.         

Binnen deze open community ontwikkelen verschillende partijen applicaties waarbij standaard handelingen worden geautomatiseerd.

Door de samenwerking en het bundelen van kennis vinden we samen in één keer het wiel uit, is financiering van het (engineerings)proces eenvoudiger en biedt de DEC gedragen oplossingen van hoge kwaliteit.

De initiatiefnemers van de DEC zijn Ballast Nedam, BAM, Boskalis Nederland, Dura Vermeer, Heijmans, Mobilis, Van Oord, VIKTOR en VolkerWessels. Antea Group, CRUX, Hektec, RPS, Tauw en WSP zijn nu hier nu ook bij aangesloten.